Ikke alle har kjørt i båt før, men de fleste som har det vil si at det var en veldig morsom opplevelse, selv om noen av dem endte opp i vannet! Som med andre motoriserte kjøretøy, så må folk som ønsker å kjøre båt å bestå et påkrevd sett med tester for å lovlig kjøre en.

Ulykker kan nemlig oppstå, selv om det selvfølgelig er mye mindre sannsynlig i en båt enn i en bil. Det er derfor en må gjennomgå båtførerprøven før en kan kjøre en båt i Norge.

Hvorfor trenger du å ta båtførerprøven?

Testen blir av noen sett på som overflødig. De tror at dersom en har førerkort til bil, så bør det bety at du er kvalifisert til å kjøre ethvert sivilt kjøretøy, spesielt de som er såpass enkle. Dette kunne ikke vært lenger fra sannheten, og det er nettopp derfor båtprøven eksisterer.

Vannets dynamikk er ganske annerledes enn veien, og folk må få trent ordentlig for å sikre at de forstår hvordan de skal takle båtens forskjellige dynamikk. Dessuten er reglene annerledes på havet.

Hva inneholder testen?

Den skriftlige båtprøven vil inneholde standardspørsmål om regler for alle motoriserte kjøretøy. Den skriftlige båtprøven vil også inneholde spørsmål om de spesifikke regler og forskrifter som regulerer privat båtliv.

Det vil også være spørsmål angående båtlivets dynamikk. Det vil være seksjoner som tester deg på hvor godt du forstår forskjellene mellom å kjøre bil på veien og å kjøre båt på vannet. Det vil også være spørsmål om de forskjellige kontrollene som vil være standarden for hver båt. Alle disse spørsmålene er designet for å forberede deg på det faktiske båtlivet.

Hva må du se etter når du kjører båt?

Når du kjører båt, så er det viktig å huske på at båtliv er veldig forskjellig fra å kjøre på veien, bare på grunn av de forskjellige omstendighetene du befinner deg i. Du bør huske at å akselerere og bremse på vannet er veldig forskjellig fra veien også.

Dette skyldes hovedsakelig friksjonsdynamikken som er unik for vannet. Enkelt sagt, både å få fart og sakke ned farten vil ta mer tid, fordi du ikke er på en fast overflate, noe som en fort glemmer når en cruiser med båten sin i full fart.

Kommer testen til å være vanskelig?

Mange er bekymret for at båtførerprøven kommer til å bli annerledes enn førerprøven for bil og kanskje være vanskeligere. Dette er en veldig forståelig bekymring, siden det å skaffe seg båtlappen ikke er så viktig som å få førerkort.

Selv om spørsmålene kanskje er mindre konvensjonelle sammenlignet med biltesten, så er selve testen likevel veldig håndterbar, så lenge du legger ned arbeidet som er nødvendig for å forberede deg til testen. Det anbefales sterkt at du deltar på kurs spesielt for båtliv for best mulig å forberede deg til prøven.

Til syvende og sist skal båtliv være en morsom aktivitet. Folk som drar på båtturer med sine venner og familie som en del av ferien vil for det meste si at dette er en helt unik opplevelse, og at det er verdt det å både kjøpe inn en båt og ta båtførerprøven.