Snø er det lite av på den karibiske øya. Landets utøvere til de olympiske vinterlekene vinner aldri en konkurranse. Likevel skaper de overskrifter verden rundt, som her i engelske The Sun.

Jamica har en lang og stolt bob-historie fra de olympiske vinterlekene. I faksimilen over kan du se dagens versjon av landslaget på en treningsleir i Peterborough i England. Landslaget fra Jamaica har deltatt i hvert eneste vinter-OL siden 1988. 

OL på Lillehammer

Norge må ha hatt en positiv innvirkning på landslaget til Jamaica. Gjengen fra den varme og sagnomsuste øya i det karibiske hav overrasket alle da de klatret helt opp til fjortende plass på lista i finaleomgangen under OL på Lillehammer. De slo blant annet sterke land som USA, Russland og Frankrike. Neste gang det er OL er i Beijing i Kina i 2022. Da har laget fra Jamaica muligheten til å slå til igjen. 

Laget inspirerer nok mange til å sette en innsats på plassering på sider som counterstrikbetting.net. Inspirerende er laget også for en hel generasjon med unge mennesker på Jamaica. Det er aldri problemer med rekrutteringen, og mennesker over hele kloden har etterhvert blitt vant til å se de grønne og gule jamaicanske fargene i vinter OL og bob-sammenheng, som her fra Sotsji OL i 2014.

Amerikansk trener

Eventyret startet i 1988 da amerikanske Howard Siler aksepterte å trene en gjeng med villmenn fra Jamaica. Howard hadde deltatt for USA i vinterlekene både i 1972 og i 1980. Det var derfor ikke noe i veien med treneren. Treningsfasilitetene var derimot så som så med. Laget måtte lage en god gammeldags norsk Ola-bil og trene med for å finne noe som minnet om en bob. Som underdogs var det ingen som forventet noe av dem i OL, men de forundret og gledet mange ved å ta seg til finaleomgangen, som endte dramatisk ved at de mistet kontrollen og krasjet! I alle mulige medier og på nettsider som vinkkaajaveikkaa.fi kunne man lese om laget fra øya uten snø!

Komedie fra virkeligheten

Uansett resultat oppnådde laget stjernestatus og ble populære over hele kloden og nasjonalhelter på Jamaica. Så populære var de at det til og med ble laget en film om dem, Cool Runnings fra 1993. Komedien ble regissert av Jon Turteltaub med Leon Robinson, Doug E. Doug, Rawle D. Lewis, Malik Yoba og John Candy i hovedrollene. Filmen er løst basert på den sanne historien om Jamaica-landslagslaget i bob i konkurranse under vinter-OL 1988 i Calgary, Alberta, Canada.  

Filmen fikk generelt positive anmeldelser. Filmens lydspor ble ble produsert av Jimmy Cliffs cover av «I Can See Clearly Now» og nådde topp 40 som singel i nasjoner som Frankrike, Storbritannia, USA og Canada.

Reggae artisten Jimmy Cliff var ikke alene om å lage sanger om laget fra Jamaica. Allerede før det legendarisker laget deltok i OL i 1988 laget The Rock ‘n’ Roll Animals reggae-parodilåten «Jamaican Bobsled», som oppnådde voldsom pulularitet og ble en slager som synges i dusjen den dag i dag. Parodilåten finner du på albumet Yatta, Yatta, Yatta , som ble spilt inn etter at Jamaica hadde kunngjort at de ville sende et bob-lag til OL, men før OL faktisk hadde startet. Sangen proklamerer at laget kom til å krasje i finalen og dessverre gikk det troll i ord.