Har du akkurat fått førerkort? Da er det faktisk først nå du skal lære å kjøre bil. Det høres kanskje merkelig ut, men man skal huske på at erfaring er viktig i trafikken, og er som oftest med til at du blir en sikrere trafikant. Du har helt sikkert full oversikt over regler og veiskilt – sannsynligvis også mye bedre enn de erfarne sjåførene som ofte kjører på autopilot … Men hva med alt du ikke lærte på kjøreskole, alt som man kun kan tilegne seg ved hjelp av erfaring?

Her får du som ny sjåfør noen gode råd med på veien.  

Lån penger til en sikker bil

Risikoen for å havne i en ulykke er betydelig større som en ny sjåfør, viser studier. Så sørg for at du kjører forsiktig og vær oppmerksom på at du ennå ikke er en god sjåfør. Som utgangspunkt bør du sette ned farten, og konsentrere deg om å kjøre bil når du gjør det. Og husk å legge bort mobilen!

Det er også viktig at du kjører i en sikker bil. Og hvis du skal låne penger til en bil, kan det være en god idé å benytte seg av sammenligningsside som Loanscouter. Et eksempel på et lån du kan finne her, er fra Klikklån med en effektiv rente på 26,24 % på et lånebeløp på 25.000 kroner over 5 år. Kostnaden blir på 17.716, og totalt kommer lånet på 42.716 kroner.  

 Lær å ignorere de sinte, utålmodige sjåførene

Et godt råd er å kjøre så ofte du kan, slik at du kan få litt rutine – i all slags vær, all slags trafikk og helst i flere forskjellige biler. På den måten blir du også vant til hvordan andre oppfører seg i trafikken. De norske sjåførenes tålmodighet er ikke stor, og du bør nok ikke regne med at det blir tatt spesielt hensyn til deg som ny i trafikken. Toleransen i trafikken er veldig lav, noe som blant annet har ført til at et par foreldre designet et magnetskilt til bilen: «Ny bilist! Vis respekt!» Du har kanskje sett dette skiltet, og de gjorde det fordi de opplevde blinking, tuting og hasardiøse forbikjøringer da sønnen deres fikk førerkortet og skulle lære å begå seg i trafikken. Så et godt råd er å prøve så godt som mulig å ignorere dårlig oppførsel fra andre bilister og konsentrere deg om din egen kjøring, selv om det kan være vanskelig.

Kan du skifte dekk?

Hva gjør du hvis du punkterer? Bare tanken kan få svetten til å piple hos enhver ny sjåfør – og også hos de mer erfarne. Et dekkskifte eller en dekkreparasjon i nødfeltet en mørk natt i regnet kan være en forferdelig opplevelse, men det hele blir mye lettere hvis du har prøvd det et par ganger selv.

Øv deg på glattkjøring

I disse tider med rekordvåte vintre og minimalt med snø, kan det være vanskelig å få erfaring med å kjøre på snødekte og isete veier. Og hvis det er lenge mellom hver gang, kan det være vanskelig å huske når man skal svinge motsatt, og når man ikke skal.  

Det er nesten ingenting som slår følelsen av å endelig få førerkortet. Men med førerkortet kommer det også et stort ansvar, både overfor deg selv og medtrafikantene dine. Så hvis du

er oppmerksom og kjører ordentlig, og husker at du er ny i trafikken, blir du en trygg og sikker trafikant for alle parter.