Om du holder på å ta leppen nå, kan vi tenke oss at du gleder seg stort til eksamen er overstått. Det er når både teori og praksis er bestått, at moroa begynner. Tenk deg selv hvor godt det blir å få bekreftelsen i hånden, og vite at nå har du sertifikat! Nå kan du kjøre til jobb, skole og for å møte venner. I så måte representerer sertifikatet den ultimate friheten.

Tenk å ha friheten til å kjøre dit det passer deg! Kanskje har du allerede lagt planen om hvor du skal kjøre først? Blir det å kjøre til favoritt-restauranten for å nyte et godt måltid, eller en mindre markering? Valget er ditt, men det å gi deg selv et klapp på skulderen for godt gjennomført, det burde du! Hva med å begynne å planlegge en langkjøring?

Med lappen i orden er du fri til å kjøre over hele landet. Hva med å planlegge neste års sommerferie? Om du bor i Oslo, kan en tur derfra til Nord-Norge være fantastisk. Enten du er interessert i byggebransjen eller noe helt annet, vil du finne spennende stopp på veien. Moelven bruk er den største produsenten av trevarer på veien, så kanskje avlegg et besøk?

Det er ikke bare for deg med bygge-interesse det er noe å se på veien. Du vil finne en rekke småbyer og tettsteder, som fortjener et stopp. En større by som fortjener et stopp, er Trondheim. Her vil du finne den berømte Nidarosdomen, og mye spennende både på kultur og by-fronten. Trondheim er en høyt elsket by av mange, og det er ikke uten grunn.

Helgelandskysten

Mange kjenner til helgelandskysten fra ulike tv-serier. Naturen er storslagen, og minner om noe vi kan se på film. Her finner du grønnkledte daler, speilblanke fjorder og digre fjell. Det er en naturopplevelse du aldri vil glemme. Når det er du som kjører bestemmer du også helt selv, hvor su vil stoppe. Det å denne impulsiviteten er gull, når vi er på kjøretur.

Selv når du er på langtur, bør du ta deg tid til noen lengre stopp. Kanskje du vil telte i vakre naturopplevelser, eller ta inn på hytte eller hotell. Om du tar med datamaskinen og kobler deg opp på mange ulike nett, må du sørge for at du har et godt anti-virus-program. Om du velger Mac-Antivirus.no, har du god beskyttelse.

Torghatten

Når du kjører Helgelandskysten, må du stoppe i Brønnøysund og se Torghatten. De fleste tenker kun på Brønnøysundregistrene når de hører om byen Brønnøysund. Her er det imidlertid mer å se. Områdene rundt kan by på fantastiske turmuligheten, og båtturer. Kanskje har du alltid hatt lyst å se ville niser? I Velfjording utenfor Brønnøysund er sjansene store for å se disse små tannhvalene.  

Torghatten ligger like før selve byen Brønnøysund. Det er et fascinerende hull rett gjennom et fjell. Fra avstand ser dette lite ut, men når du går opp dit, er det nokså romslig. Hullet er 35 meter høyt 20 meter bredt og 160 meter langt. Det leder deg til en av de villeste utsiktene utover hav og fjell. Om du først er i området, må du ikke gå glipp av en tur opp hit.

Nord for polarsirkelen

Noen timer etter at du har kjørt fra Brønnøysund vil du nærme deg polarsirkelen. Vi anbefaler imidlertid at du bruker mye lengre tid, så du kan ta deg noen gode stopp på veien. Du vil finne en mengde rasteplasser, Campingplasser og spennende severdigheter før du kommet hit. Husk på, at nå er det du som bestemmer farten, og hvor du vil stoppe på veien oppover.

Når det gjelder farten, er det viktig å holde seg innafor loven. Det er lett å glemme seg når du kjører på lange riksvei-strekninger. Husk på, at det å beholde sertifikatet er opp til deg, og det kommer ikke med garantier om vi kjører for fort. Hold deg derfor godt innafor. På Saltfjellet finner du polarsirkelen, og etter du har passert er du nord for denne. Tenk så stilig!

På vei mot Bodø

Om du kjører om sommeren, bør du sjekke hvordan festivalsommeren ser ut. Kanskje du kan få med deg noen kule festivaler og konserter på veien. Det finnes mange av disse, og i Bodø er den største parken-festivalen. Hit strømmer det kjente artister fra hele verden hvert år, og er utvilsomt verdt et besøk. Du vil også finne andre spesielle festivaler rundt i området. En av de mest spektakulære er den på Træna.

Bodø er en by som har tatt seg opp der siste årene. Den er urban, og kan by på et rikt kulturliv. Om du liker å fiske, bør du sette kursen mot verdens sterkeste malstrøm Saltstraumen. Denne ligger kun 40 min kjøretur fra sentrum.

Så hvordan kjennes det å tenke på at du kan stå for transporten landet rundt neste år? Ganske kult eller hva? Frihet er realiteten når du har bestått teorieksamen, og oppkjøringen. Vi ønsker deg lykke til!