Mangler du kun teoriprøven, før førerkortet er en realitet? Så er det selvfølgelig viktig at du holder fokus, og leser flittig, så du kan komme godt igjennom teoriprøven. Når teorien endelig er på plass, så kan du begynne å se nærmere på hvilken bil du skal kjøre rundt i, når førerkortet er landet i pungen.

Skal jeg kjøpe ny eller brukt bil?

Det å kjøpe sin første bil, er en helt spesiell opplevelse, og for de fleste er ens første bil, en bil som man vil huske resten av livet. Det kan derfor være en god ide, at man overveier hva slags bil det skal være, og hvilket behov man faktisk har. Ens første bil behøver ikke nødvendigvis å være en helt ny bil. Faktisk finnes det mange fine bruktbiler, du kan se nærmere på. En brukt bil er typisk en billigere investering, mens en ny bil typisk er billigere i drift. Hvis du skal kjøre langt, hver dag, så kan det være en god investering med en ny bil, men hvis det er mer til sporadiske turer, så klarer du deg godt med en brukt bil. Hvilken bil du skal investere i, avhenger selvfølgelig også av økonomien din. En løsning kan være at du låner penger til din første bil.

Hvor mye kan jeg låne?

Når du er over 18 år, så kan du undersøke muligheten til å oppta et forbrukslån. Hvor mye du kan få lov til å låne, avhenger av dine eksisterende økonomiske forhold. En lånetilbyder vil helt sikkert undersøke dine økonomiske forhold, før de vurderer om du får lov til å låne penger. En lånetilbyder ser typisk på, om du allerede har gjeld, og på betalingshistorikken din. Ut fra disse forholdene vil de vurdere hvor mange penger du kan få lov til å låne.

Et typisk forbrukslån kan variere helt fra 1000- 500.000 kroner, og har oftest en nedbetalingstid på 1-5 år. Det er selvfølgelig viktig at du lager et realistisk budsjett før du søker om et lån, så du er sikker på at det er noe som økonomien din har overskudd til, og som gir mening for deg og sin livssituasjon. Hvis det gjør det, så kan du begynne å overveie hvilken bil du skal kjøre rundt i, det første år du har førerkort.

Undersøk alltid flere lånetilbydere

Det er selvfølgelig ikke gratis når du opptar et lån, du skal derfor ha luft i økonomien, så du kan følge den nedbetalingsplanen som blir avtalt. Det kan også være en god ide at du undersøker flere lånetilbydere, for å finne den finansieringen som passer deg og økonomien din aller best. Du kan med fordel benytte deg av en online sammenlignings tjeneste for finansielle produkter. Her har du mulighet for å sammenligne flere forskjellige låneutbydere, og se om det er et tilbud som passer til deg.

Et låneeksempel er dette fra Lendo, hvor det er Eff. rente 11,9%, kr 150.000, o/5 år. Kostnad kr 46.600, totalt kr 196.600.

Hvis du velge rå sammenligne lån, på en online sammenligningstjeneste, så er det selvfølgelig en gratis tjeneste. Det er også helt uforpliktende, så du kan selvfølgelig bare takke nei til de tilbudene som du får, hvis det likevel ikke passer til deg.